Rutte daagt Balkenende uit kleur te bekennen

Icoon Politiek VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft zondag tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1 CDA-leider Jan Peter Balkenende uitgedaagd nu al te zeggen met welke coalitie hij na de verkiezingen in zee wil. Rutte zei zich "grote zorgen te maken" dat het CDA na 22 november voor de PvdA kiest.

Dat zal volgens hem leiden tot een coalitie die zorgt voor minder economische groei, minder banen en een forse bezuiniging op de veiligheid. Ook zal door een kabinet van CDA en PvdA de migratie weer toenemen.

Balkenende liet zich niet door Rutte uit de tent lokken. Hij zei te kiezen voor het eigen CDA-programma. Balkenende haalde zowel uit naar de PvdA als de VVD. De sociaaldemocraten hebben volgens hem de afgelopen jaren de noodzakelijke veranderingen in zorg en WAO proberen tegen te houden. Ook vergroot de PvdA de onzekerheid bij burgers door haar plannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken en rijkere ouderen te laten meebetalen voor de AOW.

De VVD laat volgens de premier de uitkeringsgerechtigden in de kou staan. Ook het VVD-plan om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking noemde hij "niet goed".