Pechtold: uitspraken Wilders walgelijk

Icoon PolitiekD66-leider Alexander Pechtold heeft zondag in het lijsttrekkersdebat op Radio 1 hard uitgehaald naar Geert Wilders, die eerder sprak over een ''tsunami'' van mensen die naar ons land komen. (''De aanwezigheid van steeds meer moslims zal een tsunami van islamisering in Nederland veroorzaken'', zei Wilders begin oktober in een interview.)

Pechtold noemde het te ''walgelijk voor voor woorden'' dat Wilders de komst van vreemdelingen vergeleek met een natuurramp. Hij schaarde het onder extreem-rechts taalgebruik. In de jaren '80 zou Hans Janmaat er volgens hem terecht voor voor de rechter zijn gesleept. GroenLinks-leider Halsema riep Pechtold op om ''zich niet op de kast te laten jagen'', omdat dat precies zou zijn waar Wilders op uit is. Wilders op zijn beurt verweet D66, GroenLinks en andere partijen dat ze ''al dertig jaar roepen dat er niks aan de hand is''.

Het helpt ''voor geen centimeter om mij uit te schelden'', aldus Wilders. Hij pleitte in het debat voor een immigratiestop voor niet-westerse allochtonen van vijf jaar en voor een bouwstop van nieuwe moskeeŽn in die periode. Halsema verweet Wilders daarop dat hij af wil van de vrijheid van godsdienst. Verder zei ze dat Wilders alleen provoceert en geen enkele oplossing heeft voor de integratieproblematiek.