Aboutaleb en Verdonk redelijk eensgezind

Icoon PolitiekDe Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb en VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie zijn weer 'on speaking terms'. De twee politici debatteerden vanmiddag in het politieke praatprogramma Buitenhof op Nederland 2. Eerder hadden ze een conflict toen Aboutaleb onlangs Verdonk beschuldigde van politiek gewin na de moord op Theo van Gogh. ''Als mijn verhaal heeft geleid totdat iemand zich gekwetst voelt, dan zeg ik sorry. Ik wil niet bekend staan als de bestuurder die met woorden smijt'', aldus Aboutaleb.

De twee kemphanen bleken het overigens inzake het integratiebeleid op grote lijnen eens te zijn. In Buitenhof toonden ze zich onder meer in principe voor een verbod op het dragen van een boerka in de openbare ruimte en tegen de dubbele nationaliteit van Marokkanen. Aboutaleb oordeelde genuanceerd over het integratiebeleid van het kabinet. ''Ik juich de inburgeringswet toe, maar ik vind wel dat het kabinet de puinhopen in de oude wijken niet heeft aangepakt.''

Tijdens het debat bleek dat Verdonk wil dat iedereen onze waarden en normen nakomt. Aboutaleb wil dat iedereen meedoet en erbij hoort. ''Inwoners moeten hun nieuwe land omhelzen en de mouwen opstropen'', zo zei de PvdA'er. Beiden verwachten van allochtonen dat ze meedoen aan de samenleving. ''Maar de samenleving moet hen ook de ruimte geven om in te voegen'', zei Aboutaleb.