Turks huwelijk GroenLinks'er groot nieuws

Europees Parlementslid Joost Lagendijk (GroenLinks) is dit weekend het middelpunt van massale belangstelling van de Turkse pers. Hij trouwde zaterdag in Istanbul met de populaire Turkse tv-journaliste Nevin Sungur.

''Een gekkenhuis. Het lijkt wel of Madonna hier is aangekomen'', constateerde woordvoerster Anita de Horde van GroenLinks. ''De bruiloft is het nieuws op elke zender en in alle Turkse kranten''.

Acht cameraploegen en zestig journalisten stonden te dringen bij het Pera Palace, waar het huwelijk met ruim vijfhonderd gasten werd voltrokken door de burgemeester van de miljoenenstad Istanbul. Pera Palace is beroemd geworden als hotel voor hooggeplaatste gasten van de historische trein Oriënt Express.

Lagendijk had de bruiloft zaterdagavond in beslotenheid willen afronden met enkele vrienden en familieleden. Maar de beoogde locatie is uitgelekt in de pers, zodat nu op een stormloop van nieuwsgierigen wordt gerekend.

Lagendijk (49) is voorzitter van de Turkije-commissie van het Europees Parlement. De politicus moet helpen beoordelen of Turkije aan de voorwaarden voldoet voor toetreding tot de Europese Unie.

Proces
Sinds zijn relatie met de beroemde journaliste van tv-zender NTV begin dit jaar zegt hij een soort 'nationale schoonzoon' van Turkije te zijn geworden.

Vlak voor die tijd dreigde een Turkse aanklager hem nog een proces aan te doen. Lagendijk had zich kritisch uitgelaten over de manier waarop Turkije de Koerdische minderheid behandelt. Kritiek op Turkije is strafbaar volgens de Turkse strafwet.


Sungur en Lagendijk

Met dank aan bersenka en pberends voor de submit.