A'damse roversbende opgerold door 'mokers'

Icoon MisdaadEen criminele bende uit Amsterdam Oost die eind vorige maand werd opgerold door de politie, is met name tegen de lamp gelopen doordat ze geregeld voorhamers van een speciaal Duits type achterlieten bij een beroofde bank, zo schrijft het Parool vandaag. Alleen de Praxis verkoopt in Nederland dergelijke hamers. Zeker twaalf van de voorhamers bleken te zijn gekocht in de Praxis-vestiging aan de Molukkenstraat in de Amsterdamse Indische Buurt, waar de politie op videobeelden de kopers herkende.

De acht hoofdverdachten van de bende, die volgens justitie geheel bestaat uit twintigers 'van Noord-Afrikaanse herkomst', zouden samen goed zijn voor 74 zware misdrijven, waaronder een vijftigtal bankovervallen.

De groep valt uiteen in opdrachtgevers van achter in de twintig en uitvoerders van begin twintig. De bende opereerde in wisselende samenstelling. De overvallers zouden de kern van een groep van 'vijftig tot honderd' man vormen, die zich geregeld aan misdrijven schuldig maken. Twee vermeende leidende figuren zaten in het verleden al celstraffen van 7 jaar uit voor bankovervallen.