Leerling-militairen stoppen zinloos geweld

Icoon BinnenlandsEen groep van acht leerling-militairen van de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert, heeft donderdagnacht voorkomen dat een 19-jarige Utrechtse ernstige verwondingen opliep. De Utrechtse werd omstreeks 02.00 uur op de Neude in Utrecht belaagd door een man, en in ťťn klap bewusteloos geslagen, waarna de belager het slachtoffer herhaaldelijk tegen haar hoofd schopte.

Gewond
De onderofficieren in opleiding van de landmacht wilden op dat moment een taxi in stappen na een avondje stappen. De mannen zagen de vrouw in elkaar geslagen worden, aarzelden geen moment en grepen in. Ze vormden een ring om het slachtoffer en de belager om de agressieve omstanders te bedaren, overmeesterden de belager en hielpen de gewonden. Niet alleen het slachtoffer zelf is gewond geraakt, ook twee van de leerling-militairen raakten gewond. Ze hadden verwondingen aan hun oogkas en gekneusde ribben.

Negatief
Nederlandse militairen zijn de afgelopen tijd nogal vaak negatief in het nieuws geweest. Zo misdroegen ze zich in Noorwegen en werden er in Finland militairen van diefstal verdacht. Aalmoezenier Gert-jan van Dierendonck is dan ook erg trots op de acht die ingrepen. "Militairen zijn de laatste weken negatief in het nieuws geweest na misdragingen in Noorwegen, maar dit toont dat het ook anders kan. Ze zijn als 'spijkerbroeken' hun dienst ingekomen, zeggen we altijd van jongens die als burgers zijn binnengekomen."

"Dat ze na zes maanden zo optreden geeft aan wat ze al geleerd hebben. Toen ze zagen welk grof geweld er werd gebruikt en hoe agressieve omstanders zich er mee wilden bemoeien, hebben ze de boel kalm gekregen."


De politie heeft een 26-jarige man en een 29-jarige Utrechtse aangehouden.