Peiling: CDA loopt iets uit op PvdA

Icoon Verkiezingen In de wekelijkse politieke barometer is het gat tussen CDA en PvdA iets groter geworden. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het CDA 47 Kamerzetels halen, ťťn meer dan in de peiling van vorige week. De PvdA blijft staan op 44 zetels. Het tv-programma NOVA heeft de peiling van Interview/NSS vrijdagavond bekendgemaakt. CDA en PvdA hebben momenteel respectievelijk 44 en 42 Kamerzetels.

Opvallend in de peiling is de sprong die de SP maakt. De socialisten zouden op negentien zetels uitkomen. Dat betekent drie meer dan vorige week en een winst van tien in vergelijking met de verkiezingen van 2003. De VVD staat in de peiling op 25 zetels, drie minder dan bij de vorige verkiezingen.

Ook opvallend is de zetel die toegekend is aan de LPF. Deze partij heeft in vergelijking met vorige week een zetel gewonnen. Volgens de peiling is de LPF populairder dan de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders en EenNL van Marco Pastors. De laatste twee partijen hebben geen zetels meer.

Verlies is er voor GroenLinks (5 zetels, was 8 in 2003 en D66 (2 zetels, was 6 in 2003). De ChristenUnie staat in de peiling weliswaar op winst, op 4 zetels, maar de partij verliest wel een zetel in vergelijking met vorige week. De SGP komt net als nu in het parlement uit op 2 zetels. De Partij voor de Dieren zou ook 1 zetel halen.

Er zijn twee coalities mogelijk. Een coalitie van CDA en PvdA kan rekenen op genoeg steun in de Kamer. Ook is een rechtse coalitie van CDA, VVD en ChristenUnie met een nipte meerderheid van 76 zetels mogelijk. Al heeft VVD-leider Mark Rutte eerder gezegd niet te willen regeren met de ChristenUnie.CDA, SP en LPF stijgen