Leerrechten een jaar uitgesteld

Icoon Onderwijs De leerrechten voor studenten aan universiteiten en hogescholen worden pas in september 2008 ingevoerd. Dat is een jaar later dan aanvankelijk het plan. Staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs heeft besloten de maatregel een jaar uit te stellen, omdat er teveel knelpunten zijn.

Bruins kwam tot die conclusie na overleg met de universiteiten (verenigd in de VSNU) en de hogescholen (verenigd in de HBO-raad). Verder heeft het bureau Capgemini hem geadviseerd dat de invoering van leerrechten in het komende studiejaar onverantwoord is. Het nieuwe administratiesysteem Studielink is bovendien niet op tijd beschikbaar.

Dat de leerrechten er komen staat overigens niet ter discussie. De Tweede Kamer heeft voor het zomerreces een wet aangenomen, die ervoor zorgt dat studenten leerrechten krijgen. Die kunnen ze per maand verzilveren bij een universiteit of hogeschool. Als de leerrechten op zijn zal het collegegeld verhoogd worden. Studentenbonden als de Landelijke Studentenvakbond LSVb zijn daar fel op tegen, maar zijn wel tevreden dat het systeem in ieder geval is uitgesteld. De universiteiten en hogenscholen zijn ook niet blij met het plan. Het is namelijk onzeker of software rondom leerrechten op tijd aangepast wordt. Het idee achter de maatregel is dat studenten sneller hun studie afronden, omdat ze geen financiële risico's willen lopen.

De PvdA had vorige maand al aangedrongen op uitstel van de maatregel. Het CDA wilde aanvankelijk de leerrechten dit jaar invoeren, maar constateerde in een debat met de LSVb dat er teveel knelpunten waren. Daarop wilde ook het CDA de leerrechten uitstellen.