EU: Oekraïne niet klaar voor toetreding

Icoon Europa De Oekraïne is niet klaar voor toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft José Manuel Borroso, de voorzitter van de Europese Unie, vrijdag gezegd. Ook heeft de EU niet voldoende capaciteit om nieuwe lidstaten op te nemen. "Oekraïne heeft nog hervormingen door te voeren en in de hedendaagse EU kunnen de lidstaten geen nieuwe verplichtingen op zich nemen", zei Barroso.

Barroso en de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko waren beide op een gezamenlijke persconferentie. Overigens zei Barroso niet dat de deur voor Oekraïne voor altijd gesloten zal blijven. Hij wil Oekraïne aansporen om hervormingen door te voeren. Joesjtsjenko had gehoopt dat Oekraïne in 2008 de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie kon beginnen. Dat zal niet het geval zijn. Wel zullen in 2007 onderhandelingen volgen over nauwere politieke en economische samenwerking tussen beide regio's. Gisteren liet Barroso al weten dat Turkije voorlopig ook niet klaar is voor EU-toetreding.

Het is maar de vraag of Oekraïne ooit lid zal worden van de EU. Veel Europese politici, waaronder de voormalige Nederlandse staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï, hebben al gezegd Oekraïne er niet bij te willen hebben. Ook Oekraïne zelf bevindt zich politiek gezien in een spagaat. President Joesjtsjenko heeft een westerse blik en ziet Oekraïne graag toetreden tot de EU en de NAVO. Maar de huidige Oekraïnse coalitie en premier Janoekovitsj zien Oekraïne liever de banden met Rusland versterken.