Franse politie alert op nieuwe rellen

BuitenlandsDe Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy heeft de politie opgedragen maximale alertheid te hebben in de gebieden waar hernieuwd rellen kunnen uitbreken. Donderdag werd een aantal bussen in brand gestoken. Volgens Sarkozy zullen alle busroutes door probleemwijken extra worden beveiligd.

Vrijdag is het precies een jaar geleden dat in de Franse voorsteden rellen uitbraken die drie weken aanhielden. Meer dan 10.000 auto's gingen in vlammen op en driehonderd gebouwen werden bestookt met brandbommen.

In de Parijse voorstad Cluchy-sous-Bois hielden honderden mensen vrijdagochtend een stille mars ter nagedachtenis aan de twee jongens wiens dood vorig jaar aanleiding was voor de rellen. De twee werden geŰlektrocuteerd toen ze zich wilden verbergen voor de politie.

Honderden miljoenen
Na de onlusten van vorig jaar beloofde de Franse regering de armoede en uitzichtloosheid in de buitenwijken van veel grote steden aan te pakken. Sindsdien zijn honderden miljoenen gepompt in projecten om de kansen op de arbeidsmarkt van jongeren van met name Arabische en Noord-Afrikaanse komaf te verbeteren.

Veel bewoners van de zogeheten banlieues zijn echter verre van tevreden over het armoedebeleid van de regering. In veel achterstandswijken ligt de werkloosheid nog altijd tussen de 30 en 40 procent. De politie en burgemeesters van grote steden waarschuwen al geruime tijd dat de omstandigheden die tot het geweld van vorig jaar leidden, nauwelijks zijn veranderd.