Zware bosbranden in CaliforniŽ

Icoon RampDe Amerikaanse staat CaliforniŽ wordt geteisterd door enorme bosbranden. Nabij de stad Palm Springs, zo'n 180 kilometer ten oosten van Los Angeles, is het vuur verspreid over een oppervlakte van bijna 10,000 hectare. Zeker 1,100 brandweerlieden zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

Gisteren werden de overweldigende vlammen te veel voor een eenheid van de brandweer van het plaatsje Idyllwild. De brandweerwagen van de de eenheid werd overvallen door de brand waarbij vier brandweerlieden om het leven kwamen. Een vijfde slachtoffer ligt in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis.

Naar alle waarschijnlijkheid is de brand aangestoken. De regionale politie heeft aangegeven de pyromaan te willen vervolgen voor moord. Er is een beloning van 100,000 dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de brandstichter.

De bosbranden zijn slechts voor ongeveer 5% onder controle en het weer werkt niet mee. Er staat een oostelijke, zeer droge wind vanaf de woestijn welke het vuur in zuidwestelijke richting duwt.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft de noodtoestand afgekondigd voor Riverside County, het gebied waar de branden woeden. Tevens riep hij op om op alle overheidsgebouwen die te maken hebben met bosbouw en brandbestrijding de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de omgekomen brandweerlieden.