Frankrijk 2005: ruim 45.000 auto's in brand

Icoon MisdaadRuim 45.000 voertuigen zijn vorig jaar in Frankrijk in brand gestoken. Een kwart daarvan ging in vlammen op tijdens de drie weken van rellen in de herfst. De oproer leidde tot ongeveer 5200 aanhoudingen.

De wekenlange ongeregeldheden in de Franse voorsteden in november vorig jaar waren volgens de politie een "sociale revolutie" en geenszins het werk van georganiseerde bendes. De voornaamste oorzaak van de geweldsexplosie was "de materiŽle nood van de sociaal geÔsoleerden in de arme wijken", staat in een rapport van de veiligheidsdienst van de politie.

De politie staat met deze zienswijze lijnrecht tegenover de politiek van de Franse regering. Volgens het rapport "maakt Frankrijk zich in eerste instantie zorgen over het terrorisme van radicale islamieten en heeft ze het complexe probleem van de voorsteden verwaarloosd".

In totaal registreerde de politie ruim 11.000 daden van "stedelijk geweld". Ondanks de rellen, die eind oktober uitbraken, daalde het algemene criminaliteitscijfer met 1,3 procent. De rest van het jaar werden ongeveer 100 auto's per dag in brand gestoken.