Contant geld migranten remt ontwikkeling thuisland

Icoon EconomieDe manier waarop migranten uit Marokko en Suriname geld overmaken naar hun land van herkomst, remt de economie daar. Dat heeft the Netherlands Financial Sector Development Exchange (NFX), een samenwerkingsverband van de overheid en verschillende Nederlandse banken, gezegd.

Het spaargeld van migranten is belangrijk voor de economie in het land van origine. Wereldwijd overstijgt dit geld het totale bedrag aan officiŽle ontwikkelingshulp. ''Veel geld wordt nog cash overgebracht en dat houdt de ontwikkeling van de lokale economie tegen'', stelt NFX echter.

Contanten kunnen namelijk niet door banken worden doorgeleend aan bedrijven. Dat drukt de investeringen en daarmee de economie van het land van herkomst, aldus het consortium van banken en overheid. Om migranten ertoe te bewegen dat zij vaker de officiŽle weg van banken gaan gebruiken, moeten de kosten voor het overmaken van geld omlaag.

200 miljoen euro
In Nederland wonen 325.000 Surinamers en evenveel Marokkanen. Zij maken elk jaar in totaal meer dan 200 miljoen euro over naar hun land van herkomst. Daarvan loopt 70 procent in contanten. Onder andere door verlies door het omwisselen van geld gaat dat ten koste van de economie van het thuisland.

Van het geld dat Marokkanen in Nederland naar familie en vrienden sturen, loopt ongeveer 6 procent via moskeeŽn in Nederland. Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is dat in principe illegaal als het een 'bedrijfsmatig' karakter heeft.

Organisaties die veel van dit soort transacties doen, moeten namelijk een bankvergunning of een vergunning als geldtransactiekantoor hebben. Een woordvoerder van DNB benadrukt echter dat ''illegaal nog niet wil zeggen dat het crimineel is''.

De banken in Nederland steken de hand ook in eigen boezem. Zij moeten migranten betere mogelijkheden bieden om geld over te maken naar bankrekeningen in het land van herkomst. Daarnaast moeten de stelsels van banken in die landen op een hoger niveau worden getild. De NFX pleit daarom voor meer samenwerking tussen Nederlandse en buitenlandse banken.