VS bouwen muur langs grens Mexico

Icoon Buitenlands De Amerikaanse president George Bush heeft definitief de wet ondertekend die zorgt voor de bouw van een metershoge muur langs grote delen van de grens met Mexico. De muur zal een lengte hebben van 1100 kilometer en deels uit hekwerk bestaan. De muur wordt gebouwd om illegale Mexicaanse immigranten tegen te gaan. "We hebben de verantwoordelijkheid onze grenzen te beveiligen. We nemen deze verantwoordelijkheid serieus", zei Bush over de nieuwe wet.

Toch is Bush eigenlijk geen voorstander van de muur, maar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Bush ertoe gezet de wet te ondertekenen. Conservatieve krachten binnen de Republikeinse partij willen dat Bush harde maatregelen neemt om immigratie tegen te gaan. Bush zelf heeft maanden geprobeerd om de situatie van illegale immigranten in de Verenigde Staten juist te verbeteren.

Het Huis van Afgevaardigden heeft na de goedkeuring van de muur maanden gewacht met het doorsturen van het document naar het Witte Huis. In dit document staat niet hoeveel de bouw van de muur gaat kosten. Analisten in de krant Newsday stellen dat alles expres zo gepland is, zodat het electoraal gewin op kan leveren voor de Republikeinen.

Dennis Hastert, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, opende de aanval op tegenstemmende Democraten. Hij vindt dat deze "de grenzen wagenwijd open willen zetten" en amnestie willen verlenen aan miljoenen illegalen in de VS.

De VS zijn niet het enige land die een muur bouwen. China bouwt ook een muur om immigranten uit Noord-Korea tegen te gaan.