'Veel computers slecht beveiligd'

Icoon Internet Veel Nederlandse computergebruikers zijn slecht beveiligd tegen virussen, spyware en andere computergevaren. Dit komt omdat zij de gevaren op internet niet kennen. Bovendien scoren de virusfilters die bij internetproviders meegeleverd zijn matig. Zo heeft drie op de vijf computergebruikers het laatste jaar een veiligheidsprobleem op de pc gehad. Dat blijkt uit onderzoek van de consumentenbond.

Het onderzoek van de Consumentenbond is niet consistent. Veel mensen stellen dat ze op de hoogte zijn van de risico's van internetgebruik. Maar als daarna gevraagd wordt wat de risico's zijn, dan kan bijna geen enkele computergebruiker deze benoemen. De consumentenbond maakt zich hier zorgen over.

Mensen verwachten veilig te zijn als een internetprovider een virusfilter meelevert. Bij zes van de tien providers wordt meer dan tien procent van de e-mails met virussen gewoon doorgelaten. Bovendien leveren alle providers draadloze netwerken zonder beveiliging. Alleen UPC zorgt voor een veilige draadloze netwerkverbinding.

De Consumentenbond wil dat er snel veiligheidsnormen ingesteld worden. 'Het is voor consumenten feitelijk niet meer mogelijk zich adequaat te beveiligen. Het is te moeilijk, te veranderlijk, te veel en te onbeheersbaar', aldus de Consumentenbond. De bond vindt dat bedrijven de beveiliging in orde moeten maken voordat de consument online gaat. Alle producten en diensten moeten standaard goed beveiligd zijn.