Wetenschappers buigen zich over 'slaapseks'

Icoon WetenschapWetenschappers proberen een verklaring te vinden voor 'sekssomnambulisme', een kwaal waaraan een onbekend aantal mensen lijdt, waarbij in de slaap seks wordt bedreven met een ander. Dat blijkt uit een publicatie in het tijdschrift New Scientist.

Sekssomnambulisme lijkt op slaapwandelen. Maar in plaats van uit bed te stappen, probeert de persoon seks te hebben met de bedgenoot, zonder dat hij dat zelf weet. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een onschuldige kwaal, maar volgens onderzoekers kan 'slaapvrijen' leiden tot relatieproblemen en zelfs tot juridische procedures.

Het blad citeerde een vrouw die tijdens haar slaap haar vriend besprong zonder dat ze dat zelf wist. Bijna elke nacht benaderde ze hem op een agressieve manier die hem bang maakte.

Meestal gebeurt het in een relatie en worden eventuele irritaties met de mantel der liefde bedekt. Maar het gebeurt ook in situaties waarbij twee mensen toevallig het bed delen tijdens vakantie of een logeerpartij. In dat geval kan een persoon die lijdt aan 'slaapvrijen' geconfronteerd worden met een aanklacht van aanranding of verkrachting.