Noord-Korea dreigt met oorlog

Icoon Noord-Korea Noord-Korea heeft woensdag Zuid-Korea gedreigd met oorlog. Als Zuid-Korea zich houdt aan de VN-sancties tegen Noord-Korea, dan zal het stalinistische land dit zien als een ernstige provocatie die kan leiden tot oorlog tussen beide landen.

Noord-Korea is afhankelijk van voedselleveringen van Zuid-Korea. Zonder het leveren van rijst dreigen er gigantische hongersnoden in Noord-Korea. Zuid-Korea heeft al gezegd te stoppen met het leveren van voedsel, omdat Noord-Korea een kernproef heeft uitgevoerd. De Verenigde Naties hebben besloten om Noord-Korea financiële sancties en een wapenembargo op te leggen. Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat de kernproef ook daadwerkelijk plaatsgevonden heeft.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea een dergelijk dreigement maakt. In september dreigde Noord-Korea ook al met oorlog. Een maand later voerde het land ook werkelijk een kernproef uit, waardoor de betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea onder druk kwamen te staan.

China is bang dat de hongersnoden tot een grote vluchtelingenstroom van Noord-Koreanen naar China kan leiden. Het land heeft daarop besloten een muur om de grens met Noord-Korea te bouwen om vluchtelingen buiten het land te houden.