Racistisch geweld in Duitsland naar record

In Duitsland zijn vorig jaar een record aantal extreemrechtse misdaden gepleegd, zo schrijft het Nederlands Dagblad vandaag in een uitgebreid artikel. Niet eerder was er na 1945 sprake van een dergelijk groot aantal, zegt Uwe-Karsten Heye, oud-woordvoerder van ex-bondskanselier Gerhard Schröder. Tot augustus in 2006 werden al 8.000 gevallen geconstateerd, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar en een verdubbeling tegenover 2004.

Heye waarschuwde begin dit jaar dat er in Oost-Duitsland 'no-go-area's' voor buitenlanders bestaan. ''Vooral in de Oost-Duitse deelstaten drijven veel mensen in het extreemrechtse kamp af'', verklaart Heye. Achtergrond zijn de successen van de neonazipartij NPD in de deelstaten Saksen en onlangs bij de verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern. ''We moeten enorm in scholen en kleuterscholen investeren'', riep Heye op. Maar hij weet dat er nauwelijks geld is.

Ook Charlotte Knoblauch, de nieuwe voorzitster van de Centrale Raad van de joden in Duitsland, slaat alarm. ''De huidige ontwikkeling herinnert me sterk aan de tijd van het nationaal-socialisme na 1933.'' Ze maakt zich met stichtingen als Gesicht Zeigen! sterk voor een 'nationaal actieplan tegen extreemrechts'.

Achtergrond van de toenemende NPD-populariteit is onder meer de uitblijvende uiteenzetting met de nazi-tijd tijdens de DDR, vinden Knob-lauch en Gauck. ''De DDR komt voort uit het Derde Rijk, in dat land was er zogenaamd geen fascisme. Dat zeiden de politici en dat leerde men op school. Er zouden alleen communisten in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn, over joden hoorde je ze niet. Jonge mensen werden in de DDR niet hierover geinformeerd.''