Bom maken rage op internet

Icoon Opmerkelijk Het is sinds kort een rage om thuis te experimenteren met chemische middelen om daar een bom mee te produceren. Vaak worden daar video's van gemaakt en worden deze op videosites als YouTube gezet.

Het begon onschuldig met mentos en een fles cola, nu is de combinatie gootsteenontstopper en kunstmest populair. Deze zogenaamde 'crofty bombs' kunnen hard exploderen. Op internet zijn er veel sites te vinden die recepten aanbieden om met huis, tuin en keukenmateriaal gevaarlijke bommen te maken. Ook wordt daarbij vaak een video geplaatst met het resultaat: opgeblazen afvalbakken of wegsmeltende stukken asfalt.

De bommen worden vaak in lege ruimtes uitgeprobeerd, maar afgelopen vrijdag zat de schrik er goed in. Toen bus 41 naar Duivendrecht een stop maakte bij een bushalte, gooide een aantal jongens een spaflesje naar binnen. De fles ontplofte in de bus en twee vrouwen kregen een chemische vloeistof over zich heen. Zij moesten met brandwonden naar het ziekenhuis, maar konden gelukkig dezelfde avond nog naar huis. De chauffeur van de bus werd bij de actie onwel. Politie, brandweer en ambulance moesten ingeschakeld worden om de mensen te hulp te schieten.

De politie gaat nu de samenstelling van de bom onderzoeken. De politie neemt de zaak hoog op. "Dit is de baldadigheid voorbij, we zien dit als een ernstig misdrijf. Als je een rotje in een bus gooit, kun je het nog een kwajongensstreek noemen, maar dit was eerder vergelijkbaar met een lawinepijl". De Kruidvat-drogisterij in Duivendrecht verkoopt geen gootsteenontstopper meer aan minderjarigen. "Maar in de supermarkt of het tuincentrum zijn die spullen ook te koop", aldus de verkoopster.

Inmiddels zijn de filmpjes op internet niet meer aan te slepen. Scheikunde-leraar Jan Goossens stelt dat het erg makkelijk is om met simpele middelen een bom te maken. "Ik geef weleens een bescheiden lesje over het maken van vuurwerk en dat spreekt de leerlingen erg aan. Door internet zijn de activiteiten van de jongeren buiten ons blikveld geraakt. Wat ze vroeger aan mij moesten vragen, kunnen ze nu zelf eenvoudig opzoeken", aldus Goossens.Jongeren lanceren een 'crofty bomb'


Prullenbak kapot door 'crofty bomb'


Het kan ook misgaan...