StemWijzer heeft miljoen adviezen gegeven

Icoon VerkiezingenDe website StemWijzer.nl heeft in een week tijd een miljoen stemadviezen gegeven. Dat heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) bekendgemaakt. Volgens het IPP trok de website niet eerder zoveel belangstelling in de week na lancering.

Op de website kunnen kiezers aangeven of ze het eens of oneens zijn met dertig stellingen. Daarna geeft de site een stemadvies voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Stemmers kunnen punten die ze belangrijk vinden, extra gewicht geven. De zorgverzekering scoort het hoogst, gevolgd door hypotheekaftrek en euthanasie. Publieke tv-netten is als thema het minst populair.

Kiezers krijgen het vaakst het advies om op de SP te stemmen. Dat advies werd meer dan 135.000 keer gegeven, gevolgd door het CDA (ruim 133.000) en de Lijst vijf Fortuyn (ruim 112.000). Het IPP benadrukt dat de deelnemers geen representatieve steekproef vormen van de bevolking. "De StemWijzer is geen politieke barometer of opiniepeiling", aldus de website.

Bij de vorige verkiezingen in 2003 verstrekte de StemWijzer ruim twee miljoen adviezen. Toen was de website 51 dagen online. Voor de komende verkiezingen van 22 november is dat 37 dagen.