Remkes wil af van kleine gemeenten

Icoon Politiek Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners moeten volgens minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken fuseren. Afhankelijk van de regionale situatie geldt dat ook voor lokale overheden met minder dan 50.000 burgers.

Uit onderzoek blijkt volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken dat gemeenten hun taken het beste kunnen uitvoeren als zij minimaal tussen de 20.000 en 50.000 inwoners tellen. Remkes zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat een nieuw kabinet kleinere gemeenten twee jaar de tijd moet gunnen om zelf te fuseren. Lukt ze dat niet, dan moet het Rijk ingrijpen.

Volgens Remkes is het bestuur in Nederland te veel versnipperd, waardoor er onnodig veel overleg wordt gevoerd. Daarbij wees hij ook op de organisatie van de Randstad, waar verschillende provincies en gemeenten "elkaar van de straat houden door over dezelfde onderwerpen te vergaderen". Bovendien wil de minister graag af van de deelraden in Amsterdam en Rotterdam.

De bewindsman vindt dat bij de vorming van een nieuw kabinet "spijkerharde" afspraken gemaakt moeten worden over de bestuurlijke indeling van ons land. Volgens Remkes moeten gemeenten de komende jaren meer taken gaan uitvoeren, maar kunnen ze dat alleen aan door schaalvergroting.

"Het is het belang van de dienstverlening aan mensen als het bestuur dichterbij de burger komt", stelde de minister. Hij noemde onder meer de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en het grotestedenbeleid als zaken die meer aan gemeenten overgelaten moeten worden.