Voetbal: Uitslagen Toppers Eredivisie

Icoon EredivisieMet weinig inspanning heeft Ajax de Klassieker tegen Feyenoord met ruime cijfers gewonnen. De Amsterdamse ploeg rolde de Rotterdammers met 4-0 op. Ook PSV wist zijn topper, tegen AZ, winnen af te sluiten. De Brabanders waren met 1-3 te sterk voor de mannen van Louis van Gaal.

Feyenoord - Ajax 0-4
De mannen van trainer Erwin Koeman kwamen, net als in de voorgaande wedstrijden tegen RKC Waalwijk en FC Basel, niet of nauwelijks aan voetballen toe. Alleen in de eerste minuten van de wedstrijd kon Jonathan De Guzman voor enig gevaar stichten met wat schoten voorlangs. Ook Ali Boussabon kreeg nog een grote kans, maar hij wist doelman Maarten Stekelenburg niet te verschalken.

Ajax kreeg kans op kans, waardoor Feyenoord van geluk mag spreken dat het bij 4-0 is gebleven. Klaas-Jan Huntelaar en Kenneth Perez waren beiden goed voor twee doelpunten. In de twaalfde minuut wist de jonge aanvaller de score te openen, nadat hij een corner van Perez binnen wist te koppen. Ruim een half uur later was het opnieuw raak. Huntelaar werkte de bal in het doel, nadat de Deen opnieuw een goede voorzet afleverde.

In de tweede helft voerde Perez de score verder op. Eerst deed hij dit via een strafschop. De laatste goal viel nadat Henk Timmer, doelman van Feyenoord, een doorgebroken Huntelaar van het scoren af kon houden. In de rebound prikte Perez de bal beheerst binnen.

De score had nog veel hoger uit kunnen vallen, maar Wesley Sneijder, Hedwiges Maduro en Huntelaar hadden het vizier niet altijd op scherp staan. In het tweede bedrijf ontvingen Pierre van Hooijdonk en Sebastían Pardo nog een rode kaart. De aanvaller van de Rotterdammers kreeg hem direct, de Chileen kreeg twee keer geel voorgehouden.

AZ - PSV 1-3
De Eindhovense ploeg had 45 minuten nodig om de wedstrijd tegen AZ te beslissen. De ploeg van trainer Ronald Koeman speelde een goede wedstrijd in Alkmaar. Net als in de vorige editie werd AZ al vroeg onder druk gezet. Dit leverde in de twaalfde minuut van de wedstrijd al een doelpunt op. Manuel Da Costa kopte, op aangeven van Philip Cocu, raak.

Op slag van rust besliste PSV het duel met twee doelpunten. Eerst wist Edison Méndez een voorzet van de uitstekend spelende Jefferson Farfán binnen te tikken. In blessuretijd maakte Arouna Koné het karwei af door met een bekeken schot de doelman van de Alkmaarders, Joey Didulica te passeren.

Na rust hield PSV, wat ze in de eerste helft te pakken hadden, lang vast. Naarmate de wedstrijd vorderde leek AZ beter in zijn spel te komen, waardoor de ploeg van Louis van Gaal toch nog tot scoren kon komen. Demy de Zeeuw was trefzeker, nadat Shota Arveladze een voorzet op de middenvelder afleverde. Daarna kreeg de Alkmaarse ploeg via Moussa Dembélé nog een goede kans op de aansluitingstreffer, maar Heurelho da Silva Gomes stond goed opgesteld.

Didulica kon de wedstrijd overigens niet voltooien. Vlak voor het verstrijken van de speeltijd haalde Jason Culina hard uit en raakte de sluitpost. De Kroaat bleef hierna zonder enige beweging op de grond liggen. De keeper moest het veld op een brancard verlaten.