Alsnog excuses van Aboutaleb aan Verdonk

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb heeft "nogmaals zijn excuses" aangeboden voor de uitspraken die hij deed over minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Hij beschuldigde Verdonk ervan de moord op Theo van Gogh voor politiek gewin te hebben gebruikt. Aboutaleb zegt nu dat hij niet twijfelt aan de integriteit van de minister. Dat heeft hij in het BNN-programma Lijst Nul laten weten.

Aboutaleb geeft toe dat het een "ongelukkige uitspraak was". Verdonk was beledigd door de uitspraak en eiste excuses. Zij weigerde met Aboutaleb in dicussie te gaan in het programma Buitenhof als hij niet zijn excuses zou aanbieden. Aanvankelijk gebeurde dat niet en het debat ging dus niet door. Volgens Buitenhof zal het debat binnenkort ingehaald worden.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verklaarde op vragen uit de gemeenteraad dat de eerdere uitlatingen van Aboutaleb opgevat moesten worden als excuses. Aboutaleb bevestigt dat nu. "Dat het woordje niet uit mijn mond kwam, had alleen te maken met het feit dat de vraag aan de burgemeester werd gesteld". Donderdag stelde hij geleerd te hebben van zijn uitspraken.