Robotstoel zet zichzelf in elkaar

Icoon Digital Er is een stoel ontwikkeld die zichzelf in elkaar kan zetten. De losse onderdelen van de stoel rijden door middel van kunstmatige intelligentie naar elkaar toe en worden één voor één aan elkaar vast geklikt.

Raffaello D'Andrea, de maker van de stoel, heeft met zijn uitvinding de pers opgezocht. "Het heeft geen gebruikswaarde", zegt de maker over zijn eigen robotstoel. "Het is kunst". De stoel is momenteel 'on tour' en zal verschillende tentoonstellingen over de hele wereld aandoen. Zo was de stoel onlangs te bewonderen bij de Ars Electronica Show in Oostenrijk.

Vier personen hebben samengewerkt om de stoel te maken. De stoel bevat veertien motoren, twee versnellingsmechanismen en veel andere delen. D'Andrea is de architect van de stoel en heeft ontworpen hoe de stoel zichzelf in elkaar kan zetten. Twee anderen hebben de robot daadwerkelijk gebouwd. De robot gebruikt algoritmen om te bepalen waar een onderdeel ligt en hoe het zichzelf op moet bouwen. De robot communiceert met een computer, die commando's stuurt naar het 'brein' van de stoel. Dit 'brein' zit in de zitplaats verborgen. Zo 'weet' de stoel welk onderdeel het nodig heeft.

Ze hadden niet verwacht dat de stoel een hit zou worden, maar door internetvideosites als YouTube is de stoel erg populair geworden. De maker spreekt van een hype rondom zijn uitvinding. Inmiddels is de stoel al meer dan 180.000 keer bekeken op de site. Ook is de stoel al op televisie geweest op Discovery Channel. "Sommige mensen dachten dat het nep was of slechts een computeranimatie. Anderen dachten dat het van afstand bestuurd werd. Dat is niet zo. Het bestuurt zichzelf en doet wat het doet", aldus de maker van de stoel.

De stoel is vooral bedoeld als kunststuk. "Het blijft zichzelf continu slopen en inelkaar zetten. Een beetje zoals we doen in onze eigen levens. We breken en zetten onszelf weer terug in elkaar", spreekt de maker filosofisch. Uiteindelijk zal de stoel verkocht worden aan een museum. Of we de technologie in de nieuwe stoelencollectie van IKEA terug kunnen vinden is niet bekend.

Het is overigens niet de eerste uitvinding van D'Andrea. Hij werkte al eerder aan kunstprojecten gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Zo heeft hij een tafel ontworpen die de bewoner blijft volgen door het huis. Dat kunststuk staat inmiddels in de National Gallery of Canada.