Veel verboden spullen op Marktplaats

Icoon Opmerkelijk Wil je voor kerst nog zout schillen met een samuraizwaard? Een dergelijk zwaard is verboden in Nederland, maar op de online handelssite Marktplaats worden er 23 aangeboden. Ook staan er 68 sabels, 163 dolken, 173 zwaarden, verboden dieren en ontelbare penisvergroters, opwindingspillen, kruidenvervangers voor xtc en ondefinieerbare afslankpillen op.

Er worden heel wat illegale en foute spullen verkocht op Marktplaats. Volgens Oscar Diele, marketingdirecteur van Marktplaats, is dit niet te voorkomen. "Je kunt ze moeilijk allemaal traceren, er worden bijna twee nieuwe advertenties per seconde geplaatst", stelt hij. Wel benadrukt hij dat Marktplaats beleid heeft om verkoop van verboden producten te verhinderen. "Gebruikers moeten om te beginnen akkoord gaan met een verklaring voordat ze kunnen handelen. Hierin staat dat niets wat in de Nederlandse wet verboden is op onze site mag komen te staan. Ook zijn er lijsten met verboden producten op de website te vinden. Maar ik moet toegeven: messen staan er ook op, die zijn verboden bij ons".

Marktplaats heeft wel beleid tegen deze producten, maar gaat niet actief op zoek naar verboden handelswaar. "We gaan af op tips van gebruikers en er zijn deskundigen die de site in de gaten houden. Zoals de inspectie, die kijkt of er geen dieren worden verhandeld", aldus Diele.
Submitter:  Bron: Metro (papieren editie)