Parkeren aan rand Amsterdam voor 1 euro

Icoon File Het zal binnenkort mogelijk zijn om voor 1 euro de auto aan de rand van Amsterdam te parkeren. Voor dat geld krijgt de automobilist ook 2 kaartjes voor het openbaar vervoer erbij, zodat deze heen en terug naar zijn bestemming in Amsterdam kan reizen. Met dat plan hoopt wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer de parkeergarages aan de rand van de stad vol te krijgen en de verkeersdrukte in de binnenstad te verminderen.

Herrema stelt dat zogeheten P+R (parkeren en reizen) locaties steeds populairder worden in Amsterdam. Hij wil deze populariteit gaan vergroten. Zo zullen de parkeergarages bij de Amsterdam ArenA, station Sloterdijk, het Olympisch Stadion en het Zeeburgereiland maar ťťn euro gaan kosten. Nu kost dat nog 5,50 euro. Wanneer de regeling precies ingevoerd wordt is nog niet bekend, maar de maatregel staat al op de begroting voor volgend jaar.

Er is 200.000 euro gereserveerd voor deze goedkope vorm van parkeren. In de toekomst wil Herrema het parkeren aan de rand van de stad helemaal gratis maken. Ook moeten er de komende vier jaar ten minste nog twee parkeergarages aan de rand van de stad bijgebouwd worden. De plaats waar deze moeten komen is nog niet bekend.

De gemeente zal een promotiecampagne starten om de automobilist te wijzen op de nieuwe parkeermogelijkheden. Vorig jaar maakten 170.000 automobilisten gebruik van P+R. De wethouder hoopt dat het aantal gebruikers dit jaar stijgt tot 200.000.