YouTube verwijdert 30.000 illegale video's

Icoon Piracy De Internetsite YouTube heeft ongeveer 30.000 video's van de site verwijderd na een eis van talloze Japanse mediabedrijven. De filmpjes waren illegaal op de videowebsite geplaatst en schonden auteursrechten.

Een Japanese auteurswaakhond had YouTube om verregaande maatregelen gevraagd en de videosite is met de eis akkoord gegaan. Nu YouTube voor 1,6 miljard euro overgenomen is door Google lijken steeds meer mediabedrijven in actie te komen: Google is een groot bedrijf met veel financiële middelen. Onlangs sloegen verschillende Amerikaanse mediaconcerns ook al de handen ineen om juridische stappen te onderzoeken tegen de website. De mediabedrijven stellen dat ze financiële schade lijden door de vele illegale video's die er op YouTube aangeboden worden.

Analisten denken dat YouTube op den duur zal sterven door de vele juridische procedures die zullen volgen. Volgens hen zou YouTube de vele rechtszaken niet kunnen winnen. Een mogelijke oplossing is dat YouTube al het auteursrechtelijk materiaal van de site schrapt, zoals nu voor een klein deel al gebeurd is. De site is echter groot geworden door een grote gemeenschap die vrij auteursrechtelijk beschermd materiaal kon uploaden. Door het verwijderen van deze inhoud zou YouTube niet meer interessant genoeg zijn voor internetters en adverteerders.

Met dank aan pberends voor de submit.