Vroege opsporing zaadbalkanker dichterbij

Icoon MedischWetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum hebben ontdekt hoe zij in sperma de voorlopercellen van zaadbalkanker kunnen opsporen. Dat hebben professor Leendert Looijenga en dr. Niels van Casteren van het Erasmus MC vrijdag bekendgemaakt.

Ze hopen hiermee in een paar jaar een effectieve screeningsmethode te ontwikkelen die het makkelijker maakt om zaadbalkanker op te sporen, nog voordat de tumor zich ontwikkeld heeft. Dat maakt de kans op genezing 100%.

Zeshonderd mannen
Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen in de vruchtbare leeftijd en het aantal mannen dat de ziekte krijgt groeit de laatste jaren. De aandoening wordt momenteel in Nederland jaarlijks bij ongeveer zeshonderd mannen tussen de 20 en 40 jaar ontdekt.

Ongeveer 6% van de mensen met een tumor in de zaadbal overlijdt uiteindelijk. Bovendien kan behandeling van de aandoening leiden tot ernstige gevolgen voor de vruchtbaarheid van de mannen. Als de tumor zich nog niet heeft ontwikkeld, kan de aandoening met lokale bestraling worden genezen.

Voorlopercellen
Op dit moment worden voorlopercellen opgespoord door een stukje van het zaadbalweefsel operatief te verwijderen. De onderzoekers van het Erasmus MC slaagden erin om de voorlopercellen met een marker terug te vinden in het sperma van twee van tien onderzochte patiënten met ernstige vruchtbaarheidsproblemen. Dat werd op basis van weefselonderzoek ook bevestigd.

De cellen werden ook teruggevonden bij acht van negen onderzochte patiënten van wie bekend was dat ze zaadbalkanker hadden. De onderzoekers zeggen nog meer onderzoek te moeten verrichten, maar zijn hoopvol over de resultaten.