Lek gevonden na lancering IE7

Icoon Internet Beveiligingsexperts hebben op dezelfde dag dat het bladerprogramma Internet Explorer 7 gelanceerd werd een lek in het Microsoft-programma ontdekt. Beveiligingsexperts waarschuwen ervoor dat kwaadwillenden vertrouwelijke gegevens als wachtwoorden kunnen stelen. Het lek is gevonden door het Deense computerbeveiligingsbedrijf Secunia.

Volgens Secunia kunnen gebruikers gewoon de nieuwe versie van Internet Explorer installeren, maar het bedrijf adviseert gebruikers wel om bepaalde onderdelen in het bladerprogramma uit te schakelen. Mensen met een Nederlandse Windows hoeven zich nog geen zorgen maken: de Nederlandse versie van het bladerprogramma verschijnt pas op 6 november. De Engelse versie is al wel beschikbaar.

De ontdekking van het lek in Internet Explorer 7 werpt een grote schaduw over de lancering. Microsoft ontkent echter dat het gaat om een kwetsbaarheid in IE7. "De berichten over het lek zijn technisch onjuist", stelt Microsoft Security Response Center. "Het probleem zit niet in Internet Explorer 7, maar een ander Windows-onderdeel. Specifiek gaat het om een onderdeel in Outlook Express. Het lek maakt echter wel het gebruik van IE7 onveilig, waardoor het meer een PR-praatje van Microsoft lijkt te zijn.

De forse reactie van Microsoft is overigens niet vreemd, aangezien het bedrijf IE7 juist in de markt heeft gezet als een stap vooruit op veiligheidsgebied. Naast een verbeterde veiligheid biedt het programma tabbladen, rss-integratie, een vergrootfunctie en een extra zoekbox. Wereldwijdt gebruikt 83 procent van de internetters het programma. Vooral in Nederland is het programma erg populair: zo'n 90 procent van de internetters surft ermee.Internet Explorer 7 in Windows Vista