Belgen vrijuit voor moord op pedofiel

Icoon BuitenlandsTwee Belgen zijn vrijgesproken van doodslag op een echtpaar, omdat een van hen jarenlang seksueel was misbruikt door de man. De jury van het assisenhof in Brussel heeft dat vrijdag besloten.

Een van de twee, de 26-jarige David Bouchat, werd als jong kind jarenlang misbruikt door de man van het koppel. De jury vindt dat hij handelde onder onweerstaanbare drang, waardoor hij niet schuldig is.

Het openbaar ministerie had de vrijspraak gevraagd voor de misbruikte beschuldigde omdat die nooit gehoor had gekregen bij het gerecht over het feit dat hij jarenlang seksueel werd misbruikt.

De openbare aanklager zei dat de feiten nooit zouden zijn gebeurd als de ouders van de jongen en het gerecht hem hadden geholpen.

Ook zijn vriend, de 29-jarige Sťbastien Lťonard, die de dodelijke messteken gaf, is vrijgesproken. En die vrijspraak is opmerkelijk, omdat Lťonard niet werd misbruikt.

David en diens vriend klopten twee jaar geleden aan bij de pedofiel. Ze eisten excuus voor het misbruik. Toen de verontschuldigingen uitbleven, sloegen de mannen toe met een plank, een strijkijzer en een mes.

De vrijspraak kwam er volgens de motivering van de jury omdat de man van het koppel jarenlang straffeloos kinderen misbruikte.

Samen met zijn vrouw ving hij kinderen op in zijn huis. Vaak ging het om kinderen die door de jeugdrechter geplaatst waren en kon de man ongestoord zijn gang gaan.

Vele van die kinderen, die intussen volwassen zijn, zijn komen getuigen op het proces.