SP wil opheldering over 'leugen' Bot

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) wil van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) opheldering over het plan om de Nederlandse troepenmacht in Afghanistan met twee pelotons te versterken. Hij zegt dat Bot hem nog heeft verzekerd geen extra troepen te sturen.

''Zijn woorden zijn nog niet koud of Teletekst bericht dat hij heeft staan liegen'', aldus Van Bommel vrijdag. Hij wil de twee bewindslieden dinsdag naar het vragenuurtje van de Kamer halen voor een toelichting.

Donderdagavond werd bekend dat het kabinet waarschijnlijk vrijdag (vandaag) besluit over het sturen van 160 extra militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan voor de ISAF-missie. Op dit moment zijn daar al 1400 Nederlanders actief namens de NAVO.

De toe te voegen militairen zijn speciaal getraind in bescherming en beveiliging. Door hen in te zetten in het gebied, kunnen de andere Nederlanders zich meer richten op hulp bij de wederopbouw van het land. De wederopbouw is het doel van de Nederlandse missie. In sommige delen van de provincie is het echter onrustig en wordt flink strijd geleverd met vijandelijke eenheden.