Verwijzing WOII wekt woede Verdonk

Minister Rita Verdonk kreeg donderdag de Tweede Kamer over zich heen na een uitval tegen Kamerlid Tineke Huizinga (ChristenUnie). De minister noemde het schandalig dat Huizinga de manier van uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers vergelijkt met de praktijken van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Huizinga trekt de vergelijking donderdagavond in een uitzending van Netwerk. Huizinga noemde de uitval van de minister absurd. Ze stelt alleen gezegd te hebben dat oudere mensen associaties kunnen krijgen met de Tweede Wereldoorlog als blijkt dat hun buren 's nachts uit hun huis zijn gehaald.

Jan de Wit (SP), voorzitter van het overleg waarin het incident zich afspeelde, zei dat de Kamer ''hoogst onaangenaam getroffen'' was door de actie van de minister. ''U moet dit niet meer doen.'' De opmerking zou buiten de orde van de vergadering zijn, die ging over de afhandeling van de groep van 26.000 'oude' asielzoekers.

Op persoonlijke titel voegde De Wit eraan toe de indruk te hebben dat Verdonks uitval ermee te maken had dat een camera in de zaal aanwezig was. Huizinga verweet de minister een Kamervergadering te gebruiken om ''een rel te schoppen''.

De minister verweet oppositiepartijen SP en GroenLinks uitgeprocedeerde asielzoekers valse hoop te geven door hen voor te houden dat ze toch nog kans maken op een pardon. Daardoor zouden die mensen in de illegaliteit verdwijnen in plaats van Nederland te verlaten.

Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.