CDA/PvdA: snelwegen overkappen

Icoon VervoerDe twee grootste partijen in het parlement, het CDA en de PvdA, willen dat snelwegen overkappingen krijgen die schadelijke uitlaatgassen van het drukke verkeer kunnen zuiveren. Ook het verkeerslawaai zou met de maatregelen kunnen worden teruggebracht. De partijen, die samen een kamermeerderheid vormen, willen dat minister Peijs (CDA) geld uittrekt om het plan te onderzoeken.

Lichtgewicht overkappingen boven snelwegen bestaan nog niet in Nederland en de combinatie met een installatie om de lucht te zuiveren zou zelfs uniek zijn, zeggen de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Co Verdaas (PvdA) in het Algemeen Dagblad.

Verdaas ziet het idee helemaal zitten. "Ik verwacht dat we een heleboel overkappingen bij dichtbevolkte gebieden gaan bouwen". De overkappingen zouden aanzienlijk minder duur zijn dan de aanleg van tunnels. "En het leuke is dat je er ook fiets- of wandelpaden op kunt aanleggen".

Er zijn momenteel plannen voor een kunststof overkapping op de A12 bij Arnhem. Die zou zo'n vijf kilometer lang moeten worden. Om te kijken of het plan realiseerbaar is, is wel eerst ruim tweehonderdduizend euro nodig.

Met dank aan aloa voor de submit.