Rotterdam geeft handweigeraar geen baan

Het stadsbestuur van Rotterdam schaart zich achter het besluit van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een principiŽle moslim niet aan te nemen. Dat heeft een woordvoerster van personeelswethouder Jeannette Baljeu (VVD) gisteren gezegd.

De man solliciteerde naar de functie van klantmanager, maar weigert op religieuze gronden vrouwen een hand te geven. De Rotterdammer wendde zich tot de Commissie Gelijke Behandeling, die eerder deze maand oordeelde dat de dienst de man ten onrechte had afgewezen.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam (bestaande uit PvdA, VVD, CDA en GroenLinks) concludeert dat de dienst Sociale Zaken correct heeft gehandeld. ''In een publieke functie mag van personeel verwacht worden dat het iedereen met gewone omgangsvormen tegemoet treedt en daar hoort een hand geven ook bij'', aldus het college. Volgens de overigens niet-bindende uitspraak van de CGB had Rotterdam moeten zoeken naar alternatieve manieren om elkaar 'respectvol' te begroeten.

De 31-jarige afgewezen sollicitant heeft inmiddels laten weten mogelijk naar de rechter te stappen als het stadsbestuur de afwijzing bekrachtigt. Wethouder Baljeu heeft gezegd die stap rustig af te wachten. ''Er worden wel meer mensen afgewezen die hebben gesolliciteerd.''