Antillianen: Politie trekt Turken voor

Icoon Binnenlands Antillianen in de Rotterdamse wijk Charlois voelen zich gediscrimineerd tegenover Turken sinds de uitvaardiging van een samenscholingsverbod. Hangen in een groepje op straat is sindsdien verboden. In principe gaat het om drie kleine plaatsen in de wijk, maar in de praktijk geldt het verbod voor de hele wijk.

"Het hoort gewoon bij de Antilliaanse cultuur", aldus Carlos Antonia. "Een beetje hangen, een beetje ouwehoeren, een jointje roken. Zo leven wij gewoon". Rudy Leverock stond in een groepje toen de politie eraan kwam en hem van top tot teen fouilleerde. "Dat is toch niet normaal?" Richinsel Stroop vertelt dat hij een boete kreeg van zeventig euro. "Ik deed niets!"

De maatregel zet vooral kwaad bloed omdat volgens hen alleen Antillianen aangesproken worden op het verbod. "Een wet geldt toch voor iedereen? Nou, dit is alleen van toepassing op ons. Als de Turken hier staan worden ze met rust gelaten", vindt Antonia stellig. De wet is er namelijk gekomen op last van de Turkse Laleli-moskee, die de overlast meer dan zat was. De Antillianen zouden luide muziek draaien, drugs gebruiken, bier drinken en vrouwen nafluiten op straat. Na invoering van de maatregel is de overlast inderdaad afgenomen.

Maar de Antillianen zijn het niet eens met de maatregel. Stroop vindt dat een moskee midden in een woonwijk vragen is om overlast. "Bidden doe je toch ergens waar het rustig is? Natuurlijk is er af en toe herrie. Doe het anders in Turkije!", zegt hij boos. Leverock springt in de bres voor de Antilliaanse cultuur. "Soms geven we vrouwen een beetje aandacht. Maar echt niet die van de moskee. De Turken mogen hun cultuur behouden, waarom wij niet?"

De politie van Rotterdam heeft aangegeven dat Antillianen niet strenger worden aangepakt. "Dat is misschien hun perceptie, maar het samenscholingverbod geldt voor iedereen", aldus een woordvoerder van de politie.

Met dank aan pberends voor de submit.