'Strijd tegen nepmedicijnen heeft geen prioriteit'

Icoon PolitiekMinister Hans Hoogervorst (VVD) heeft woensdag gezegd dat de strijd tegen niet geregistreerde geneesmiddelen voor hem geen prioriteit heeft. Er zullen daarom geen extra mensen ingezet worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het Kamerlid Khadija Arib (PvdA) had hierover kamervragen gesteld. Volgens minister Hoogervorst gaat het hoofdzakelijk om middelen als Viagra en anabole steroïden. De mensen die dat soort middelen kopen, omzeilen volgens Hoogervorst doelbewust de huisarts en lopen dus bewust een risico. "Zij weten dat het niet in de haak is wat ze doen, maar doen het toch. Als ze verstandig waren, dan was dit probleem niet aan de orde."

Arib neemt geen genoegen met het antwoord van de minister. "Hier gaan mensen dood. Dan kunt u toch niet zeggen dat het hun eigen verantwoordelijkheid is?"

Het antwoord van minister Hoogervorst is opmerkelijk te noemen aangezien hij in het verleden meerdere malen heeft geprobeerd om in de strijd tegen 'nepmedicijnen' de handel in alternatieve geneesmiddelen aan banden te leggen. Zo dient er tegenwoordig op etiketten van homeopathische middelen te staan dat de werking ervan niet bewezen is.