'VN-sancties zijn oorlogsverklaring'

Icoon Buitenlands De sancties die afgekondigd zijn tegen Noord-Korea naar aanleiding van de kernproef die het communistische land onlangs uitvoerde, worden opgevat als een oorlogsverklaring. Het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft dat in een verklaring laten weten.

De Noord-Koreaanse verklaring volgt op eerdere uitlatingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Zij noemde de sancties een "duidelijk signaal dat Pyongyang de voor- en nadelen van het houden van kernproeven nog eens goed tegen elkaar zou moeten afwegen."

Afgelopen maandag meldde Rice in de media dat "Noord-Korea de wereld niet in gevaar kan brengen om vervolgens te verwachten dat zoiets geen gevolgen heeft voor hun invoer van wapens en raketonderdelen."

Dinsdag meldden regeringswoordvoerders van Japan en Zuid-Korea dat er aanwijzingen zijn dat Noord-Korea voorbereidingen treft voor een tweede kernproef. De Amerikaanse regering sluit niet uit dat Noord-Korea inderdaad dergelijke plannen heeft, maar ziet die aanwijzingen vooralsnog niet als betrouwbaar.

Ondertussen houden zowel de Amerikaanse als de Noord-Koreaanse regering vol dat zij het liever niet tot een oorlog zien komen en dat zij hopen op een vreedzame oplossing. Beide partijen houden elkaar verantwoordelijk voor de spanningen.