Tunesië verbiedt hoofddoek nu echt

Icoon BuitenlandsDe Tunesische president heeft aangekondigd om strenger op te treden tegen het dragen van hoofddoeken. De politie heeft de opdracht gekregen om vrouwen met hoofddoeken te sommeren deze af te doen. Vrouwen die weigeren, kunnen worden gearresteerd. Het doel van deze maatregel is het bestrijden van moslimfundamentalisme.

Tunesië gold al langer als een zeer vooruitstrevend land voor Noord-Afrikaanse begrippen. In 1956 werd in de grondwet de gelijkheid van seksen vastgelegd. Ook zijn religie en staat sindsdien gescheiden. Vanaf 1981 zijn hoofddoeken er verboden, al werden ze over het algemeen gedoogd.

De afgelopen drie jaar neemt het aantal hoofddoeken echter enorm toe. Dagblad Le Monde schrijft dat inmiddels een op de vier vrouwen in steden een hoofddoek draagt. Op het platteland is dit zelfs opgelopen tot de helft van de vrouwen. Volgens de president is dit het gevolg van de propaganda van moslimextremisten, die "islamitische kleding misbruiken voor politieke doeleinden en een bedreiging vormen voor de rechten van de vrouw." Daarom moet het nu afgelopen zijn met het gedoogbeleid, vindt de president.


Hoofddoeken zijn in Tunesië verboden.