3 jaar cel voor leraar die meisje neerstak

Icoon JustitieEen 34-jarige voormalig tekenleraar van het Amsterdamse Sweelinckcollege die al ruim een jaar vastzit wegens het neersteken van een 17-jarig meisje, is gisteren veroordeeld tot 3 jaar celstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Tegen de man was 7 jaar geëist wegens poging tot moord.

Het meisje werd op 23 juni 2005 in de Maurits Sabbehof in Geuzenveld-Slotermeer zeven keer in haar rug gestoken. Ze overleefde de aanslag. Enkele dagen later werd de leraar aangehouden.

De rechtbank achtte niet bewezen dat sprake was van poging tot moord omdat hij niet de bedoeling zou hebben gehad het meisje te doden. De verdachte had uit voorzorg het lemmet van het zakmes ingebonden met elektriciteitsnoer. Hierdoor bleef een punt van twee centimeter over, waardoor de verwondingen van het meisje meevielen. Zij kon na behandeling direct weer naar huis.

Opdracht
De leraar handelde in opdracht van twee anderen, waaronder de ex van het slachtoffer. Zij kregen elk 3,5 jaar gevangenisstraf voor uitlokking. Tegen hen was 8 jaar geëist.

De rechtbank achtte niet bewezen dat het duo de leraar ernstig had bedreigd om hem tot zijn misdaad brengen. De tekenleraar heeft hierover teveel wisselende verklaringen afgelegd. De rechter gaat er wel van uit dat de twee de leraar chanteerden. De docent was namelijk betrokken geweest bij een inbraak in zijn eigen school en de twee hadden volgens de rechter gedreigd dit te vertellen als hij niet zou meewerken.