'Toch geen feestdag inruilen voor Suikerfeest'

Icoon BinnenlandsHet CNV is teruggekomen op zijn plan om een nationale feestdag, zoals tweede pinksterdag, in te ruilen voor het Suikerfeest. Dat maakte vice-voorzitter Rienk van Splunder vanochtend bekend op Radio 1. De reden hiervoor was de grote hoeveelheid negatieve reacties die het CNV ontvangen heeft naar aanleiding van het voorstel.

Van zowel leden als niet-leden kwamen de afgelopen dagen reacties. Met name de reacties van niet-leden waren vaak bijzonder emotioneel. Bijna alle reacties waren tegen. Leden vinden het overwegend een goed idee om moslims de gelegenheid te geven vrij te hebben op hun feestdagen, maar ze willen hier geen feestdagen voor inleveren. Het CNV gaat kijken hoe ze hiervoor kunnen zorgen.

Van Splunder merkte bij zijn mededeling overigens op dat Nederland het enige land in Europa is waar er zoveel 'tweede' feestdagen zijn, zoals tweede paasdag en tweede pinksterdag. Het was ook niet zo, zoals Maxime Verhagen van het CDA suggereerde, dat het CNV Kerstmis "in de verkoop" wilde doen.


Het Suikerfeest wordt door bijna alle moslims gevierd.