'Noord-Korea bereidt tweede kernproef voor'

Icoon BuitenlandsDe Verenigde Staten, Japan en Zuid Korea hebben nieuwe aanwijzingen dat Noord-Korea een tweede ondergrondse kernproef voorbereidt. Spionagesatellieten hebben volgens Amerikaanse nieuwszenders "verdachte voertuigbewegingen" vastgelegd op de plek waar ook de eerste proef werd gedaan.

Wat de Noord-Koreanen in het afgelegen gebied precies uitvoeren, was volgens Amerikaanse functionarissen maandag echter niet met zekerheid te zeggen.

Japan en Zuid-Korea lieten dinsdag in een reactie weten dat ze op de hoogte zijn van dergelijke aanwijzingen. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso wilde verder echter geen details prijsgeven.

Het bericht komt enkele uren nadat de Verenigde Staten de kernproef hadden bevestigd aan de hand van vrijgekomen radioactiviteit. Amerikaanse deskundigen gaan er vanwege de geringe kracht van de ontploffing, minder dan een kiloton, vanuit dat de proef deels mislukt is.

Eerder op de dag waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice de regering in Pyongyang voor een tweede nucleaire test. Zo'n "provocatieve daad" zou het schimmige regime alleen maar verder isoleren, dreigde zij.