NCTb ziet radicalisering jonge Turken

BinnenlandsDe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zegt zich zorgen te blijven maken over de aanhoudende radicalisering onder vooral jonge moslims in Nederland. Bovendien ziet de NCTb steeds meer jonge Turken zich aansluiten bij netwerken van radicale moslims die bereid zijn geweld te gebruiken tegen de westerse samenleving.

Voorheen waren Turken nauwelijks betrokken bij dergelijke netwerken. Die bestonden voornamelijk uit moslims met een Noord-Afrikaanse achtergrond. Nu gaat het om kleine groepen Turkse jongeren die als geheel vatbaar lijken te zijn voor de radicale islam. De jongeren vereenzelvigen zich ook steeds vaker met de islamitische gemeenschap, die de plaats inneemt van de Turkse identiteit.

'Slaat nergens op'
De sociaal-religieuze islamitische Turkse stichting Milli Görüş Noord Nederland is verbaasd over de conclusie van de NCTb. De moskeekoepel zegt niets van radicalisering onder jonge Turken te merken, aldus voorzitter Öner Hamurcu.

''Wij zijn al jaren bezig om te zorgen dat jongeren niet radicaliseren. Zodra een jongere ander gedrag gaat vertonen, grijpen we in. Ik begrijp dan ook niet hoe de NCTb tot de conclusie komt dat steeds meer jongeren van Turkse afkomst radicaliseren. Het slaat nergens op.''

Frustratie
Volgens de coördinator Terrorismebestrijding is frustratie over de positie van moslims in Nederland en woede over de gebeurtenissen in conflictgebieden, de reden dat jongeren radicaliseren. Ze krijgen het gevoel ''iets'' te moeten ondernemen.

De toenemende radicalisering onder Nederlandse moslimjongeren blijkt volgens de NCTb verder uit de toename van het aantal Nederlandse studenten dat in het Midden-Oosten, met name in Saoedi-Arabië, een religieuze studie volgt.