Rebellen roepen eigen emiraat in Irak uit

BuitenlandsExtremistische soennieten hebben een eigen emiraat uitgeroepen in Irak. De via video-opnames verspreide claim is volgens hen een gevolg van de instemming zondag van het Iraakse parlement met een federaal stelsel.

Een woordvoerder van de Alliantie der Gezalfden claimde voor de soennieten westelijk en centraal Irak. Hij zei dat deze proclamatie het gevolg is van de vorming van een Koerdische alliantie in hun noordelijke deelstaat en de parlementaire toestemming voor de afkerigen (sjiieten uit Midden- en Zuid-Irak) voor hun autonomie.

De niet herkenbaar in beeld gebrachte zegsman riep alle soennieten op mee te werken aan de vestiging van dit kalifaat. Bagdad is er volgens de spreker de hoofdstad van, ofschoon de sjiieten er inmiddels een meerderheid vormen.

Al-Maliki
De Iraakse premier, Nuri al-Maliki, heeft zondag bezworen dat milities en bendes zullen worden ontwapend en ontmanteld. Amerikaanse militairen in Irak willen dat de verbaal beleden vastberadenheid wordt gevolgd door steun aan een groot militair offensief tegen de gewelddadige bendes in het land die steeds meer en steeds grotere bloedbaden aanrichten.

Sektarische strijdgroepen en hun doodseskaders moordden leden uit van de bevolkingsgroep die ze religieus en politiek als tegenstanders zien. Sjiitische en soennitische strijdgroepen leverden ook dit weekeinde slag rond de hoofdstad Bagdad.