Kluun wint NS Publieksprijs

Icoon Literatuur Kluun, een pseudoniem van Raymond van de Klundert, heeft de NS Publieksprijs 2006 gewonnen met zijn boek 'Komt een vrouw bij de dokter'. Dat heeft de stichting CPNB, die de verkiezing organiseert, bekendgemaakt. De prijs, bestaande uit een beeldje en 7500 euro, werd vandaag uitgereikt in Utrecht. Bijna 25 duizend mensen brachten hun stem uit.

Het boek gaat over een man wiens vrouw aan terminale kanker lijdt. Kluun schreef het in 2003, nadat zijn vrouw twee jaar eerder aan dezelfde ziekte was overleden. Van het boek zijn inmiddels 440.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

De andere genomineerden voor de prijs waren 'Het huis van de moskee' van Kader Abdolah, 'Nieuwe buren' van Saskia Noort, 'De ontsnapping' van Heleen van Royen, 'Rendez-vous' van Ester Verhoef en 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa.

Opzet
De opzet van de NS Publieksprijs was dit jaar anders dan in voorgaande jaren. Een geselecteerde kernjury van 600 personen las alle zes de genomineerde boeken om daar een onderbouwde mening over te geven. Hun stemmen werden gewogen meegeteld met de publieksstemmen.

Vorig jaar won de Nieuwe Bijbelvertaling de NS Publieksprijs, ondanks dat dit boek niet genomineerd was. Daarvoor gingen onder andere Geert Mak en Hella S. Haasse er met de prijs vandoor.