Oplossing nabij ambassadekinderen Syrië

BinnenlandsDe twee Nederlandse kinderen Ammar (13) en Sara (11), die sinds juni vastzitten in de Nederlandse ambassade in Syrië in Damascus kunnen mogelijk spoedig terug naar Nederland. Dat heeft de moeder Janneke Schoonhoven uit Pekela, van haar kinderen en van de ambassade te horen gekregen. Janneke Schoonhoven meldde dat vrijdagochtend. ''Een oplossing lijkt nabij, er is licht aan de horizon.''

Volgens Schoonhoven heeft een Nederlandse speciale gezant, die met Syrische autoriteiten is gaan praten over de situatie van de twee kinderen, vooruitgang geboekt. De Syrische autoriteiten beschouwden de kwestie tot nu toe vooral als een zaak tussen de Nederlandse moeder en de Syrische vader van de kinderen. Maar de autoriteiten zouden nu onderkennen dat de ouders er niet uitkomen en dat de situatie voor de jongen en het meisje onhoudbaar is.

'Eind oktober'
Volgens Janneke Schoonhoven hebben de kinderen hoop dat ze voor het eind van de maand naar huis kunnen, maar volgens haar hebben de Syrische autoriteiten noch de Nederlandse ambassademedewerkers een datum genoemd. ''Maar wel hebben we te horen gekregen dat er licht is aan de horizon en er nu schot in de zaak zit.''

Een speciale gezant van het ministerie van Buitenlandse Zaken was begin deze maand in Damascus om aan te dringen op spoed in de zaak van de twee kinderen die daar in de Nederlandse ambassade zitten. De gezant, een topambtenaar op ambassadeursniveau, was gestuurd door minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken).

De kinderen, Ammar (13) en Sara (11), werden in 2004 in Nederland door hun Syrische vader ontvoerd. Ze liepen in juni weg bij hun vader en zochten hun toevlucht tot de Nederlandse ambassade. Uitgangspunt van Nederland is dat de kinderen bij hun moeder in Nederland terugkomen.



Sara (11) en Ammar (13)