Frans parlement neemt genocide-wet aan

Icoon BuitenlandsHet Franse parlement heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin het strafbaar is te ontkennen dat er begin twintigste eeuw een volkerenmoord is gepleegd op de Armeense inwoners van het Ottomaans Rijk.

Hoewel de meerderheid van de 577 leden van de Assemblée nationale afwezig was tijdens de stemming, werd het wetsvoorstel aangenomen met 106 stemmen voor en 19 tegen.

Turkije heeft Frankrijk gedreigd met maatregelen indien het parlement deze stap zou zetten. Turkije heeft als opvolger van het Ottomaanse Rijk sinds de jaren twintig gesteld dat er nooit een geplande volkerenmoord tegen Armeniërs is gepleegd.

Vorige week zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat goedkeuring van het wetsvoorstel zeer negatieve gevolgen zal hebben voor de economische banden. ''Met dit besluit zullen de in jaren opgebouwde wederzijdse investeringen worden vernietigd. Frankrijk zal, bij wijze van spreken, Turkije verliezen.'' Ook riep het land de hulp van de EU in om de wet te blokkeren.

'Slecht besluit'
Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) had Frankrijk gewaarschuwd de wet niet aan te nemen. Europees Parlementslid en Turkije-specialist Joost Lagendijk (GroenLinks) spreekt donderdag over een heel slecht besluit. ''Juist op een moment waarop Europa aan Turkije vraagt meer debat en openheid toe te staan, maakt Frankrijk het verboden om vraagtekens te zetten bij de officiële versie van de volkerenmoord. Dat maakt het Europese pleidooi een stuk zwakker.'' Lagendijk vindt het Franse besluit on-Europees. Hij zegt te hopen dat de Turkse regering wel op een Europese manier reageert en niet de voorzichtige pogingen tot meer openheid terugdraait.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de stemming in het Assemblée Nationale laten weten dat de relatie tussen Frankrijk en Turkije ''een grote klap is toegediend''.

Senaat
De wet moet overigens nog door de Franse senaat worden goedgekeurd. Velen verwachten dat de wet daar alsnog kan sneuvelen. Ook moet president Chirac hem nog ondertekenen. Die heeft reserves bij de wet.

Voorlopig is de wet dus nog niet van kracht. De Franse regering, die tegen de wet was, liet kort na de stemming in het parlement weten dat Parijs de relatie met Turkije ''waardeert'' en niet gelooft dat een dergelijke wet nodig is.