Verdachte moskeebrand vrijgesproken

JustitieDe 32-jarige Rotterdammer Ben van der K. die vastzat vanwege brandstichting van een Rotterdamse moskee is vanochtend in hoger beroep door het Gerechtshof vrijgesproken. Eerder veroordeelde een rechtbank Van der K. tot 30 maanden celstraf.

Op 15 juni 2005 ging er van de Surinaamse moskee aan de Aleidisstraat (gevestigd in een soort pakhuis) een gebedsruimte in vlammen op. Enkele weken later arresteerde de politie Van der K., een bekende in extreem-rechts politieke kringen: de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka heeft al jaren een pagina aan hem gewijd. Van der K. zou onder de naam Ben Militant zelf in een forum van de Nationale Alliantie (NA) hebben meegediscussieerd over de brand in de moskee.

Het hof vindt echter dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte de brand heeft aangestoken.

De verdachte heeft nooit een bekentenis afgelegd. Van der K. werd indertijd opgepakt nadat kijkers hem in Opsporing Verzocht hadden herkend op beelden die in die nacht van de brand zijn gemaakt door een bewakingscamera. Daarop was een fietser te zien met op de bagagedrager vermoedelijk een jerrycan

Aanhangers van Van der K. openden enige tijd geleden een weblog om voor zijn vrijlating te pleiten. Daarop zijn ook een paar in de gevangenis geschreven stukken van Van der K. te vinden.


Verdachte man op fiets