Deense ambassade Iran opnieuw aangevallen

Icoon BuitenlandsDe Deense ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran is het doelwit geworden van demonstranten. Een groepje betogers gooide dinsdagavond brandbommen naar de diplomatieke post uit woede over een in Denemarken gemaakte video waarin de draak wordt gestoken met de profeet Mohammed.

De politie heeft de demonstranten teruggedrongen, zei ambassadeur Soren Haslund woensdagochtend op de Deense radio. Dit voorjaar werd de ambassade in Teheran ook al aangevallen, toen wegens de publicatie van Mohammed-karikaturen in het Deense dagblad Jyllands-Posten. Ook bij diplomatieke vertegenwoordigingen in onder meer Indonesië, Libanon en Syrië kwam het toen tot geweld.

De jongste controverse is ontstaan door een vorige week opgedoken amateurvideo van de jeugdbeweging van de rechtsextremistische Deense Volkspartij. Daarin wordt de islamitische profeet onder meer voorgesteld als een bierdrinkende kameel en een dronken terrorist.

Iran riep maandag al de Deense ambassadeur op het matje. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad veroordeelde de video fel.

Kopenhagen heeft Deense burgers gewaarschuwd om niet naar bepaalde moslimlanden te reizen. De Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Ländern sloot woensdagochtend een nieuwe protestgolf in islamitische landen niet uit. Hij zei daarvoor eventuele oproepen tot demonstraties tijdens het komende vrijdaggebed af te wachten.