PvdA: CDA is laf over Europa

Icoon Politiek De PvdA vindt dat het CDA "laffe politiek" bedrijft over de uitbreiding van de Europese Unie. Zo stemde de CDA-fractie tegen de toetreding van Bulgarije en Roemenië, omdat zij slechts een goede vooruitgang geboekt hebben en niet aan alle eisen voldoen. Het kabinet inclusief CDA-ministers waren echter wel voor toetreding van de landen.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vindt dat het CDA van twee walletjes eet: aan de ene kant kunnen zij mooi weer spelen bij de Europese Unie omdat het kabinet voor toetreding is. Aan de andere kant kan de partij mooi weer spelen bij de kiezer omdat de fractie tegen stemt. "Dit is te makkelijk. Hier in de Tweede Kamer zeggen dat u het er niet mee eens bent, maar daarbuiten (in de EU) speelt u mooi weer", aldus Timmermans namens de PvdA.

Timmermans vindt dat de CDA-fractie moet toegeven dat premier Jan Peter Balkenende een grote fout heeft gemaakt. CDA'er Jan Jacob van Dijk en Camiel Eurlings wilden alleen toegeven dat ze niet gelukkig waren met de gekozen strategie van het CDA. De strategie van de PvdA was echter ook niet duidelijk. Zo was de PvdA in de Tweede Kamer voor toetreding van beide landen, de PvdA in het Europees Parlement stemde tegen toetreding.

De linkse oppositie vindt dat Balkenende de Nederlandse burger niet direct genoeg bij Europa betrokken heeft. Volgens de PvdA staat Nederland aan de zijlijn in Brussel. "Dat is voor het eerst in twintig jaar. En dat is de premier aan te rekenen", verwijt Timmermans.