Europa kampt met toename tuberculose

Icoon EpidemieEuropa is sinds kort opnieuw in de ban van tuberculose. De ziekte is op het moment gevaarlijker dan in tijden na de Tweede Wereldoorlog, toen een recordaantal mensen eraan overleed. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dit doordat er erg veel resistente bacteriestammen actief zijn in Europa.

De belangrijkste oorzaak van de tbc-opmars is aids. Die ziekte gaat namelijk vaak samen met een tbc-besmetting, en dan helpen medicijnen tegen tuberculose vaak niet meer. Een tweede oorzaak is het steeds meer gebruiken van antiobiotica. Doordat men makkelijk antiobiotica voorgeschreven krijgt gaan bacteriën zich aanpassen, wat tot gevolg heeft dat ze resistent worden tegen het betreffende antibioticum. Tegenwoordig zijn al 15 procent van de tbc-besmettingen resistent, en dus niet meer te genezen met de huidige medicijnen.

Wereldwijd zijn er alleen al in 2004 1,7 miljoen mensen gestorven aan tbc, en dit worden er alleen maar meer. De besmettingen vonden vooral plaats in het Oostblok en Turkije. Het land waar het minste besmettingen voorkomen is Zweden, met zo'n vier gevallen per honderdduizend inwoners. Ter vergelijking, in een van de zwaarst getroffen landen, Tadzjikistan, worden zo'n 177 mensen per honderdduizend getroffen door het virus.